E 322 | lecithinen, G-
vrijwel alle lecithine komt van sojaolie en kan | B D G |
|
via gentech worden verkregen.Lecithine is een natuurlijk | K N |
| component van alle levende cellen. De belangrijkste en meest | |
| gebruikte emulgator, wordt veel gebruikt als | |
|
broodverbeteraar. D- melk | |
E 325 | natriumlactaat, wordt gemaakt uit E 270 en E 524 | D G K |
| D- melk, G – maïs en kan via gentech verkregen worden | S |
E 326 | kaliumlactaat, wordt gemaakt uit E 270 en E 525 | D G K |
| D- melk, G- maïs en kan via gentech verkregen worden | S |
E 327 | calciumlactaat, wordt gemaakt uit E 270 en E 526 | D G K |
| D- melk, G- maïs en kan via gentech verkregen worden | S |
E 330 | citroenzuur, veel gebruikt. G- kan gemaakt worden via | B G K |
| gentech micro organismen | N n |
E 331 | natriumcitraten | K S |
E 331i | mononatriumcitraat | K S |
E 331ii | dinatriumcitraat | K S |
E 331iii | trinatriumcitraat | K S |
E 332 | kaliumcitraten | K S |
E 332i | monokaliumcitraat | K S |
E 332ii | trikaliumcitraat | K S |
E 333 | calciumcitraten | B K S |
E 333i | monocalciumcitraat | B K S |
E 333ii | dicalciumcitraat | B K S |
E 333iii | tricalciumcitraat | B K S |
E 334 | wijnsteenzuur | B K N |
E 335 | natriumtartraten | B K S |
E 335i | mononatriumtartraat | B K S |
E 335ii | dinatriumtartraat | B K S |
E 336 | kaliumtartraten | B K S |
E 336i | monokaliumtartraat | B K S |
E 336ii | dikaliumtartraat | B K S |
E 337 | natriumkaliumtartraat | N |
E 338 | fosforzuur | K n |
E 339 | natriumfosfaten | K S |
E 339i | mononatriumfosfaat | K S |
E 339ii | dinatriumfosfaat | K S |
E 339iii | trinatriumfosfaat | K S |
E 340 | kaliumfosfaten | K S |
E 340i | monokaliumfosfaat | K S |
E 340ii | dikaliumfosfaat | K S |
E 340iii | trikaliumfosfaat | K S |
E 341 | calciumfosfaten | K n |
E 341i | monocaliumfosfaat, gebruik beperkt voor biologisch | B K N |
|
zelfrijzend bakmeel | |
E 341ii | dicalciumfosfaat | K n |
E 341iii | tricalciumfosfaat, betrokken uit runderbotten | D K n |
E 343 | magnesiumfosfaten | n |
E 343i | monomagnesiumfosfaten | n |
E 343ii | dimagnesiumfosfaten | n |
E 350 | natriummalaten | S |
E 350i | natriumwaterstofmalaat | S |
E 351 | kaliummalaten | S |
E 351i | kaliummalaat | S |
E 352 | calciummalaten | S |
E 352i | calciummalaat | S |
E 352ii | calciumwaterstofmalaat | S |
E 353 | metawijnsteenzuur , gebruik beperkt tot wijn | n |
E 354 | calciumtartraat | K N |
E 355 | adipinezuur | n |
E 356 | natriummadipaat | S |
E 363 | barnsteenzuur, komt oorspronkelijk uit onder andere | n |
| paddenstoelen | |
E 380 | triammoniumcitraat | S |
E 383 | calciumdinatrium edta | S |
E 400 | alginezuur, uit algen | B K N |
E 401 | natriumalginaat | B K S |
E 402 | kaliumalginaat | B K S |
E 403 | ammoniumalginaat | S |
E 404 | kaliumalginaat | K S |
E 405 1,2 | propyleenglycoalginaat,
k gebruik beperkt tot peutervoeding | K S |
|
voor speciale medische doeleinden | |
E 406 | agar agar,
uit rode zeewier, vegetarisch alternatief voor | B N |
|
gelatine | |
E 407 | carrageen, rode zeewier | B N |
E 407 a | verwerkt euchema-wier, gemaakt uit een andere variant | N |
|
zeewier dan E 407 | |
E 410 | johannesbroodpitmeel | B K N |
E 412 | guarpitmeel,
versnelt de darmpassage en kan dus effect | B K N |
|
hebben op | |
| de absorptie van vitaminen en mineralen | |
E 413 | tragacanth | B N |
E 414 | arabisch gom, enige E nummer met EKO keurmerk | B K N |
E 415 | xanhaangom, C mogelijk via gentech verkregen | B G K |
| | N n |
E 416 | wordt vaak gebruikt als deklaag om noten en kauwgom | B N |
E 417 | taragom | N |
E 418 | gellangom | N |
E 420 |
sorbitol, Valt ook onder de zoetstoffen
en is afgeraden om in | n |
|
voedsel of snoep te
gebruiken voor kinderen onder 3 jaar. | |
E 420i |
sorbitol | n |
E 420ii |
sorbitolstroop - siroop |
n |
E 421 |
mannitol, komt van nature
voor in coniferenhout. Valt ook |
K n |
|
onder de
zoetstoffen. | |
|
Is af te raden in voeding
en snoep voor kinderen onder | |
|
de drie jaar. K gebruik
beperkt tot de draagstof van vit B 12 | |
E 422 |
glycerol, is niet
toegestaan in dranken voor kinderen omdat |
D n |
|
de aanvaardbare dosis snel
overschreden wordt , met als | |
|
gevolg
stofwisselingsstoornissen!!!! (D is slachtvet) | |
E 425 |
konjac, Wordt al heel lang
gebruikt als voedingsmiddel in |
N |
|
Oosterse landen. | |
|
Uit de knol van
verschillende Amorphophallus | |
E 425i
|
konjaccom
| N |
E 425ii |
konjacglucomannaan
| N |
E 431 |
polyoxethyleen 40 stearaat |
D S |
E 432 |
polyoxethyleen 20
sorbitaan-mono-oleaat,polysorbaat 20 | D S |
E 433 |
polyoxethyleen 20
sorbitaan-mono-oleaat, polysorbaat 80 | D
S |
E 434 |
polyoxethyleen 20
sorbitaan-mono-oleaat, polysorbaat 40 | D
S |
E 435 |
polyoxethyleen 20
sorbitaan-mono-oleaat, polysorbaat 60 | D
S |
E 436 |
polyoxethyleen 20
sorbitaan-mono-oleaat, polysorbaat 65` | D
S |
E 440 |
pectinen
| K N S |
E 440i |
pectine, verkregen uit
afval van appels die voor cider zijn |
B K N |
|
gebruikt | |
E 440ii |
geamideerde pectine |
K S |
E 442 |
ammoniumfosfatiden,
gebruik beperkt tot chocolade | D N |
E 444 |
sucroseacetaatisobutyraat [saib] | S |
E 445 |
glycerolesters van houthars | S |
E 450 |
difosfaten
| S |
E 450i |
dinatriumdifofaat | K S |
E 450ii |
trinatriumdifosfaat | S |
E 450iii |
tetranatriumdifosfaat
| S |
E 450iv |
dikaliumdifosfaat
| S |
E 450v |
tetrakaliumdifosfaat
| S |
E 450vi |
dicalciumdifosfaat | S |
E 450vii |
calciumwaterstofdifosfaat
| S |
E 451 |
trifosfaten
| S |
E 451i |
pentanatriumtrifosfaat | S |
E 451ii |
pentakaliumtrifosfaat
| S |
E 452 |
polyfosfaten
| S |
E 452i |
natriumpolyfosfaat | S |
E 452ii |
kaliumpolyfosfaat
| S |
E 452iii |
natrium-calciumpolyfosfaat | S |
E 452iv |
calciumpolyfosfaat | S |
E 459 |
beta-cyclodextrien, kan
via gentech gemaakt worden | B C D |
| |
G S |
E 460 |
cellulose, kan via gentech
gemaakt worden | G N |
E 460i |
microkristallijne cellulose,
kan via gentech gemaakt worden | G N |
E 460ii |
cellulose in poedervorm, kan
via gentech gemaakt worden | G N |
E 461 |
methylcellulose, heeft een
laxerende werking. Kan via | G S |
|
gentech gemaakt worden | |
E 463 |
hydrooxypropylcellulose,
heeft een laxerende werking. Kan | G S |
|
via gentech gemaakt worden | |
E 464 |
hydroxypropylmethylcellulose, heeft een laxerende werking. |
G S |
|
Kan via gentech verkregen
worden | |
E 465 |
ethylmethylcellulose, eeft
een laxerende werking. Kan via | G S |
|
gentech verkregen worden |
G S |
E 466 |
natrium
carboxymethylcellulose, croscarmellose, gewijzigd |
K G S |
|
cellulosegum. heeft een
laxerende werking. Kan via gentech | |
|
verkregen worden | |
E 467 |
ethylhydroxyethylcellulose,
heeft een laxerende werking. | G S |
|
Kan via gentech verkregen
worden | |
E 468 |
vernet
natriumboxy-methylcellulose, heeft een laxerende |
G S |
|
werking. Kan via gentech
gemaakt worden | |
E 469 |
enzymatisch gehydroliseerde
carboxymethylcellulose, | G S |
|
Toegelaten als draagstof
voor zoetstoffen. Heeft een | |
|
laxerende werking. Kan via
gentech verkregen worden | |
E 470a |
natrium-kalium-en
calciumzouten van vetzuren, slachtvet, | D
G S |
|
soja kan via gentech
verkregen worden | |
E 470b |
magnesiumzouten van
vetzuren, slachtvet kan via gentech | D G S |
|
verkregen worden | |
E 471 |
mono- en diglyceriden van
vetzuren, slachtvet. Samen met | D G K |
|
lecithine de belangrijkste
en meest gebruikte emulgator. | S |
|
Kan via gentech verkregen
worden. E 471 wordt in brood | |
|
gebruikt | |
E 472a |
azijnzuuresters van E 471, slachtvet en kan via gentech |
D G K |
|
verkregen
worden |
S |
E 472b |
melkzuuresters van E 471,
slachtvet. Kan via gentech | D G K |
|
verkregen worden |
S |
E 472c |
citroenzuuresters van E 471,
slachtvet Kan via gentech | D G K |
|
gemaakt worden |
S |
E 472d |
wijnsteenzuuresters van E
471, Kan via genetch verkregen | D G S |
|
worden. | |
E 472e |
mono en
diacetylwijnsteenzuuresters van E 471 | D G
S |
E 472f |
azijn en wijnsteenzuuresters
van 471 | D G S |
E 473 |
sucrose-verzuuresters,
suikeresters | D G S |
| | K |
E 474 |
sucroglyceriden |
D G S |
E 475 |
polyglycerolesters
| D G S |
E 476 |
polyglycerol-polyricinoleaat |
D G S |
E 477 |
propyleenglycolesters van
vetzuren | D G S |
E 479b |
thermishc geoxideerde
sojaolie verkregen door reactiemet | D G S |
|
E 471, gebruik beperkt tot
braadvet | |
E 481 |
natriumstearoyl
–2-lactylaat, slachtvet en melk | D G S |
E 482
|
calciumstearoyl-2- lactylaat | D G S |
E 483 |
stearyltartraat
| D S |
E 491 |
sorbitaantristearaat
| D S |
E 493 |
sorbitaanmonolauraat
| D S |
E 494 |
sorbitaanmono-oleaat |
D S |
E 495 |
sorbitaanmonopalmitaat |
D S |