E 322 lecithinen, G- vrijwel alle lecithine komt van sojaolie en kan B D G
  via gentech worden verkregen.Lecithine is een natuurlijkK N
  component van alle levende cellen. De belangrijkste en meest 
  gebruikte emulgator, wordt veel gebruikt als  
  broodverbeteraar. D- melk 
E 325 natriumlactaat, wordt gemaakt uit E 270 en E 524D G K
  D- melk, G – maïs en kan via gentech verkregen wordenS
E 326 kaliumlactaat, wordt gemaakt uit E 270 en E 525D G K
  D- melk, G- maïs en kan via gentech verkregen wordenS
E 327 calciumlactaat, wordt gemaakt uit E 270 en E 526 D G K
  D- melk, G- maïs en kan via gentech verkregen wordenS
E 330 citroenzuur, veel gebruikt. G- kan gemaakt worden via B G K
  gentech micro organismenN n
E 331 natriumcitraten K S
E 331i mononatriumcitraat K S
E 331ii dinatriumcitraat K S
E 331iii trinatriumcitraat K S
E 332 kaliumcitraten K S
E 332i monokaliumcitraat K S
E 332ii trikaliumcitraat K S
E 333 calciumcitraten B K S
E 333i monocalciumcitraat B K S
E 333ii dicalciumcitraat B K S
E 333iii tricalciumcitraat B K S
E 334 wijnsteenzuur B K N
E 335 natriumtartraten B K S
E 335i mononatriumtartraat B K S
E 335ii dinatriumtartraat B K S
E 336 kaliumtartraten B K S
E 336i monokaliumtartraat B K S
E 336ii dikaliumtartraat B K S
E 337 natriumkaliumtartraat N
E 338 fosforzuurK n
E 339 natriumfosfaten K S
E 339i mononatriumfosfaat K S
E 339ii dinatriumfosfaat K S
E 339iii trinatriumfosfaat K S
E 340 kaliumfosfaten K S
E 340i monokaliumfosfaat K S
E 340ii dikaliumfosfaat K S
E 340iii trikaliumfosfaat K S
E 341 calciumfosfaten K n
E 341i monocaliumfosfaat, gebruik beperkt voor biologisch B K N
  zelfrijzend bakmeel 
E 341ii dicalciumfosfaat K n
E 341iii tricalciumfosfaat, betrokken uit runderbottenD K n
E 343 magnesiumfosfaten n
E 343i monomagnesiumfosfaten n
E 343ii dimagnesiumfosfaten n
E 350 natriummalaten S
E 350i natriumwaterstofmalaat S
E 351 kaliummalaten S
E 351i kaliummalaat S
E 352 calciummalaten S
E 352i calciummalaat S
E 352ii calciumwaterstofmalaat S
E 353 metawijnsteenzuur , gebruik beperkt tot wijnn
E 354 calciumtartraat K N
E 355 adipinezuur n
E 356 natriummadipaat S
E 363 barnsteenzuur, komt oorspronkelijk uit onder andere n
  paddenstoelen 
E 380 triammoniumcitraat S
E 383 calciumdinatrium edtaS
E 400 alginezuur, uit algenB K N
E 401 natriumalginaatB K S
E 402 kaliumalginaat B K S
E 403 ammoniumalginaat S
E 404 kaliumalginaat K S
E 405 1,2 propyleenglycoalginaat, k gebruik beperkt tot peutervoeding K S
  voor speciale medische doeleinden 
E 406 agar agar, uit rode zeewier, vegetarisch alternatief voor B N
  gelatine 
E 407 carrageen, rode zeewierB N
E 407 a verwerkt euchema-wier, gemaakt uit een andere variant N
  zeewier dan E 407 
E 410 johannesbroodpitmeel B K N
E 412 guarpitmeel, versnelt de darmpassage en kan dus effect B K N
  hebben op  
  de absorptie van vitaminen en mineralen 
E 413 tragacanthB N
E 414 arabisch gom, enige E nummer met EKO keurmerkB K N
E 415 xanhaangom, C mogelijk via gentech verkregenB G K
  N n
E 416 wordt vaak gebruikt als deklaag om noten en kauwgomB N
E 417 taragom N
E 418 gellangom N
E 420 sorbitol, Valt ook onder de zoetstoffen en is afgeraden om in n
  voedsel of snoep te gebruiken voor kinderen onder 3 jaar. 
E 420i sorbitoln
E 420ii sorbitolstroop - siroop n
E 421 mannitol, komt van nature voor in coniferenhout. Valt ook K n
  onder de  zoetstoffen. 
  Is af te raden in voeding en snoep voor kinderen onder 
  de drie jaar. K gebruik beperkt tot de draagstof van vit B 12 
E 422 glycerol, is niet toegestaan in dranken voor kinderen omdat D n
  de aanvaardbare dosis snel overschreden wordt , met als  
  gevolg stofwisselingsstoornissen!!!! (D is slachtvet) 
E 425 konjac, Wordt al heel lang gebruikt als voedingsmiddel in  N
  Oosterse landen. 
  Uit de knol van verschillende Amorphophallus 
E 425i konjaccom N
E 425ii konjacglucomannaan N
E 431 polyoxethyleen 40 stearaat D S
E 432 polyoxethyleen 20 sorbitaan-mono-oleaat,polysorbaat 20D S
E 433 polyoxethyleen 20 sorbitaan-mono-oleaat, polysorbaat 80D S
E 434 polyoxethyleen 20 sorbitaan-mono-oleaat, polysorbaat 40D S
E 435 polyoxethyleen 20 sorbitaan-mono-oleaat, polysorbaat 60D S
E 436 polyoxethyleen 20 sorbitaan-mono-oleaat, polysorbaat 65`D S
E 440 pectinen K N S
E 440i pectine, verkregen uit afval van appels die voor cider zijn B K N
  gebruikt 
E 440ii geamideerde pectine K S
E 442 ammoniumfosfatiden, gebruik beperkt tot chocoladeD N
E 444 sucroseacetaatisobutyraat [saib]S
E 445 glycerolesters van houtharsS
E 450 difosfaten S
E 450i dinatriumdifofaat K S
E 450ii trinatriumdifosfaat S
E 450iii tetranatriumdifosfaat S
E 450iv dikaliumdifosfaat S
E 450v tetrakaliumdifosfaat S
E 450vi dicalciumdifosfaat S
E 450vii calciumwaterstofdifosfaat S
E 451 trifosfaten S
E 451i pentanatriumtrifosfaat S
E 451ii pentakaliumtrifosfaat S
E 452 polyfosfaten S
E 452i natriumpolyfosfaat S
E 452ii kaliumpolyfosfaat S
E 452iii natrium-calciumpolyfosfaatS
E 452iv calciumpolyfosfaat S
E 459 beta-cyclodextrien, kan via gentech gemaakt wordenB C D
   G S
E 460 cellulose, kan via gentech gemaakt wordenG N
E 460i microkristallijne cellulose, kan via gentech gemaakt wordenG N
E 460ii cellulose in poedervorm, kan via gentech gemaakt wordenG N
E 461 methylcellulose, heeft een laxerende werking. Kan via G S
  gentech gemaakt worden 
E 463 hydrooxypropylcellulose, heeft een laxerende werking. Kan G S
  via gentech gemaakt worden 
E 464 hydroxypropylmethylcellulose, heeft een laxerende werking. G S
  Kan via gentech verkregen worden 
E 465 ethylmethylcellulose, eeft een laxerende werking. Kan via G S
  gentech verkregen worden G S
E 466 natrium carboxymethylcellulose, croscarmellose, gewijzigd K G S
  cellulosegum. heeft een laxerende werking. Kan via gentech  
  verkregen worden 
E 467 ethylhydroxyethylcellulose, heeft een laxerende werking. G S
  Kan via gentech verkregen worden 
E 468 vernet natriumboxy-methylcellulose, heeft een laxerende G S
  werking. Kan via gentech gemaakt worden 
E 469 enzymatisch gehydroliseerde carboxymethylcellulose, G S
  Toegelaten als draagstof voor zoetstoffen. Heeft een 
  laxerende werking. Kan via gentech verkregen worden 
E 470a natrium-kalium-en calciumzouten van vetzuren, slachtvet, D G S
  soja kan via gentech verkregen worden 
E 470b magnesiumzouten van vetzuren, slachtvet kan via gentech D G S
  verkregen worden 
E 471 mono- en diglyceriden van vetzuren, slachtvet. Samen met D G K
  lecithine de belangrijkste en meest gebruikte emulgator.S
  Kan via gentech verkregen worden. E 471 wordt in brood  
  gebruikt 
E 472a azijnzuuresters van E 471, slachtvet en kan via gentech D G K
  verkregen worden S
E 472b melkzuuresters van E 471, slachtvet. Kan via gentech D G K
  verkregen worden S
E 472c citroenzuuresters van E 471, slachtvet Kan via gentech D G K
  gemaakt worden S
E 472d wijnsteenzuuresters van E 471, Kan via genetch verkregen D G S
  worden.  
E 472e mono en diacetylwijnsteenzuuresters van E 471D G S
E 472f azijn en wijnsteenzuuresters van 471D G S
E 473 sucrose-verzuuresters, suikerestersD G S
  K
E 474 sucroglyceriden D G S
E 475 polyglycerolesters D G S
E 476 polyglycerol-polyricinoleaat D G S
E 477 propyleenglycolesters van vetzurenD G S
E 479b thermishc geoxideerde sojaolie verkregen door reactiemet D G S
  E 471, gebruik beperkt tot braadvet 
E 481 natriumstearoyl –2-lactylaat, slachtvet en melkD G S
E 482 calciumstearoyl-2- lactylaatD G S
E 483 stearyltartraat D S
E 491 sorbitaantristearaat D S
E 493 sorbitaanmonolauraat D S
E 494 sorbitaanmono-oleaat D S
E 495 sorbitaanmonopalmitaat D S
     

<< Vorige Pagina

 

Volgende Pagina >>