Voordat ik met de recepten begin wil ik eerst weer iets kwijt en dat is zoals ik in de dag tot dag van donderdag heb geschreven, ASPARTAAM.
De informatie heb ik van de website www.aspartaam.nl, die trouwens een aanrader is om er eens rond te kijken en voor jezelf wat artikelen te lezen. De fabrikanten van baby en peutervoeding zouden moeten weten dat er aspartaam in de producten wordt verwerkt en wanneer zij op de hoogte zijn van de samenstelling is het mij een raadsel dat de producten gewoon op de markt komen zoals davitamon voor kinderen en de davitamon tandpasta. Wat is die samenstelling van aspartaam. 50 % phenylalanine- 40 % asparaginezuur en 10% methanol. De methanol wordt omgezet in formaline en mierenzuur. Formaline is een dodelijk zenuwgif en kankerverwekkend. Oorspronkelijk werd formaline gebruikt bij het conserveren van dieren. Een groot probleem is dat formaline uit aspartaam in ons lichaam wordt opgeslagen in onze organen en vetweefsel en dat het nauwelijks wordt afgebroken. Phenylalanine is één van de essentiële animozuren van eiwit en zodra het op zich zelf staand wordt toegepast, werkt het ook als zenuwgif. Het gebruik van aspartaam is daarom bijzonder gevaarlijk voor het ongeboren en jonge kind. De meest gebruikte zoetsof in allerlei frisdranken en snoep wordt gemaakt door gebruik te maken van een geheim genetisch gemanipuleerd proces, waarvan sommige onderzoekers vinden dat er verder onderzoek nodig is in verband met giftige bijverschijnselen. Tot nog toe is het geheim gebleven omdat het niet in het eindproduct terug te vinden is. Maar wetenschappers blijven er bij dat ze giftige bijverschijnselen niet uit kunnen sluiten. Monsalto heeft twee soorten bacteriën een wel en een niet genetisch gemanipuleerd. En een woordvoerster van Monsalto heeft beaamd dat voor Amerika de gentech uitvoering wordt gebruikt omdat die meer phenylalanine oplevert. Er zijn nog geen onderzoeken gedaan naar de giftigheid van de gentech uitvoering of de onderzoeken worden niet bekend gemaakt. Door de E-coli bacterie genetisch te manipuleren, krijg je phenylalanine en door de manipulatie een grotere hoeveelheid. Het Pentagon zette het op de lijst, bestemd voor het congres, voor mogelijke toekomstige biochemische wapens. In plaats voor vijanden wordt het nu in meer dan 6000 producten als zoetstof gedaan. Aspartaam in combinatie met E 621 geeft een verhoogde kans op hersenbeschadiging. De zoetstof zorgt er voor dat de serotonine in de hersenen wordt verminderd waardoor het lichaam zelf gaat proberen om meer serotonine aan te maken en dit gebeurt door een onweerstaanbare drang om meer suikerrijke producten te eten, omdat suikers de onmisbare bouwstenen van serotonine zijn. Bij de regeling van eetlust speelt serotonine een rol zodat mensen die af willen vallen vaak last van prikkelbaarheid, onlustgevoelens, depressies en angsten. Het eten van koolhydraten leidt tot een betere stemming, deze stemming wordt door de neurotransmitter serotonine veroorzaakt. Dus helemaal geen koolhydraten is niet goed. Te veel ook niet.
Wanneer je gewend bent om redelijk veel producten te eten met een glutaminaat en aspartaam dan worden de neuronen in je hersenen langzaam vernietigd, wat inhoud dat in een gebied van de hersenen de zenuwcellen worden vernietigd. Methanol een onderdeel van aspartaam speelt een rol bij de vermeerdering van DNA, waardoor geboorte defecten kunnen ontstaan. Door het ontbreken van een paar enzymen zijn mensen veel gevoeliger voor de giftige effecten van methanol dan dieren. Zodat testen met dieren onbetrouwbaar zijn. Door lang gebruik van producten met aspartaam en glutaninaten kunnen, ms, epilepsie, ziekte van Alzheimer, gehoor stoornissen, dementie, geheugenverlies, ziekte van Parkinson, hypoglycemie, hersenbeschadigingen en neurologische kwalen optreden en dat is een kleine hoeveelheid van klachten die bekend zijn bij de FDA in Amerika. [Food and Drug Administration]. Waarom wordt er dan niets aan gedaan zul je je afvragen. De fabrikant van aspartaam GD Searle is begonnen met een onderzoek naar een geneesmiddel om geheugenverlies door schade van prikkelende aminozuren te bestrijden en kwam toen op aspartaam en heeft die toen maar aangeboden als zoetstof. Nog erger is dat Monsalto, de fabrikant van aspartaam, geneesmiddelen op de markt brengt waaronder prozac, voor depressies die ontstaan waren door het gebruik van aspartaam die het serotonine gehalte in de hersenen had verlaagd. Dit is zo schandelijk dat je je afvraagt wat een regering daar aan doet. Nou niets want de regering ontvangt heel veel geld voor verkiezingscampagnes en er is zo’n verstrengeling van belangen dat er niets wordt gedaan en eigenlijk de regering van Amerika verantwoordelijk kan worden gehouden voor onnoemelijk veel leed. Meer dan 100 miljoen Amerikanen gebruiken aspartaam. Alle presidenten vanaf de tachtiger jaren weten van de gevaren maar geld maakt alles zoet. Ook mijnheer Gore stemde tegen etikettering van aspartaam omdat zijn neef een functie had gekregen bij de aspartaam maffia.
En waar zit het zoal in, eigenlijk moet je zeggen waar zit het niet in. Nou BIOLOGISCH voedsel, daar zit het niet in.
In alle lightdranken, kinder kola, sinas van de Edha, stimorol kauwgom, freedent, yoki drink perzik/banaan, bentasil, davitamon kinder tandpasta, davitamon peuter multivitamine, optimel vivit, pepsi, allerlei soorten zoetstof, yoghurt toetjes van Mona, yogo yogo suikervrij, yakult light, ijsthee van lipton, pichwick en rooybos instant ijsthee. Dit is een hele kleine greep uit de enorme hoeveelheid voedingsmiddelen waar aspartaam aan wordt toegevoegd.
Dan nog een lijstje waar glutaminaten inzitten: gehydroliseerd plantaardig vet, gemodificeerd zetmeel, gehydroliseerd eiwit, gehydrogeneerde plantaardige olie, extract van plantaardig eiwit, sodium caseinaat, calciumcaseinaat en gistextract.
Dan Glycol een andere naam voor antivries en een zenuwgif, zit in hand/body crème, shampo’s, conditioners, gezichtscrème, tandpasta.
Mijn advies: koop zoveel mogelijk biologisch en kijk altijd op de verpakking.
Dan nu de recepten voor deze week.
TWEE SOORTEN TOFU IN ZOETZURE SAUS vegetarisch, veganistisch en vedisch.
½ pakje rooktofu
½ pakje roerbaktofu
2 eetlepels olie
1 ui [ weg laten uit vedisch recept ]
½ eetlepel witte wijnazijn
2 eetlepels rozijnen
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
1 laurierblad
water
zout
verse peper
100 gram rijst gewone of basmati
wok
pan
steelpannetje met dikke bodem
De rijst wassen en koken.
Verhit de olie in de wok. De tofusoorten in dobbelsteentjes snijden en toevoegen. Bak ze op hoog vuur bruin en krokant.
Voeg de gesnipperde ui toe.
De pijnboompitten roosteren in een pannetje en met de rozijnen wijnazijn, laurierblad, zout en peper toevoegen.
Blus af met water en laten sudderen tot de helft van het vocht is ingedampt.
Eventueel een theelepel riet of oersuiker toevoegen.
Serveren met rijst en groenten of rauwkost.
SALADE MET SESAMQUORNSTUKJES voor 4 personen uit het kookboekje van Quorn, vegetarisch
1 doosje quornstukjes
2 eieren
4 eetlepels sesamzaadjes
4 eetlepels sesamolie
1 krop romaanse sla of lollo biondo,geplukt
100 gram zwarte olijven
10 gedroogde tomaten op olie, in reepjes
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel frambozen azijn
50 gram parmasaanse kaas dun geschaafd
2 eetlepels oreganoblaadjes
diep bord
pan met anti aanbaklaag
4 bordjes
kommetje
garde
Klop in een diep bord de eieren los met wat zout.
Haal de quornstukjes door het ei en rol ze daarna door de sesamzaadjes.
Verhit 2 eetlepels sesamolie in de koekenpan met anti aanbaklaag en bak de quorn rondom goudbruin.
Verdeel de sla over de borden met daarop de olijven en de reepjes tomaat.
Verdeel de sesam quorn stukjes er over.
Klop in een kommetje de sesamolie, olijfolie en de frambozen azijn met een snuifje zout tot een dressing.
Sprenkel de dressing over de salade en garneer met de plakjes kaas en oregano.
AARDAPPEL- PANNENKOEKJES vegetarisch
400 gram aardappelen
wat zout
verse peper
100 gram geraspte oude kaas
olie
koekenpan met anti-aanbaklaag
De aardappelen raspen of door het groentemolentje halen.
Wat olie in de koekenpan.
Strooi de helft van de aardappelen over de bodem en druk wat aan.
Strooi daar wat zout en peper over en de helft van de geraspte kaas.
Bak de koek even op hoog vuur en zet het dan laag. Na 10 min draaien en de andere kant bakken. Zo doe je ook met de tweede koek.
Je kunt hier gekookte groenten of een salade bij serveren.
QUORNFILET IN DE OVEN voor 2 personen vegetarisch
2 quornfilet
2 eetlepels olie
1 ui
3 tomaten
1 eetlepel oerzoet of rietsuiker
4 eetlepels sojasaus
½ theelepel ketoembar
een knijpje citroensap
verse peper
3 teentjes knoflook
bakplaat
aluminiumfolie
wok
Verhit de olie in de wok en fruit de gesnipperde ui.
Als die glazig voeg je er de in stukjes gesneden tomaat bij. Pers de knoflook uit en voeg de andere ingrediënten toe. Roerbak dit ongeveer 10 min.
Neem twee stukke dubbele folie en leg daar een deel van het uimengsel op. Daar de quornfilet op en dek af met de rest van het mengsel.
Vouw de folie dicht en leg ze op de bakplaat. Laat ze in de oven op 200 graden in 15 min door en door garen.
Serveer hier basmatirijst en rauwkost bij.
GEHAKTE TOFU MET CAJUNKRUIDEN voor 4 personen vegetarisch, veganistisch en vedisch en pku.
½ doosje gehakte tofu
2 eetlepels olie
300 gram tomaten
200 gram sperziebonen
2 eetlepels tomatenketchup
2 theelepels cajunkruiden
knijpje citroen
2 dl water
3 eetlepels geroosterd amandelschaafsel
200 gram basmatirijst /eiwitarme rijst in pku recept
2 x pan
wok
steelpannetje met dikke bodem
Zet de rijst met twee maal zoveel water op en kook die gaar. 200 gram rijst is hetzelfde als 2 theekopjes rijst. Dus opzetten, nadat de rijst gewassen is, met 4 kopjes water.
Haal de sperziebonen af en breek ze door. Opzetten met een laagje water en wat zout. 10 min laten koken.
Rooster het amandelschaafsel in het steelpannetje.
Verhit de olie in de wok en bak het gehakt rul. Snijd de tomaten in stukken en bak die mee.
Voeg daarna de cajunkruiden, ketchup, citroensap en water toe. Doe dan de gekookte sperziebonen er bij en hussel alles lekker door elkaar. Laat het geheel nog 5 min doorpruttelen. Schep er daarna de rijst door en strooi er vlak voor het opdienen de amandelschaafsel over.
Serveer er een frisse salade bij.
Dan nog de hoeveelheid phe
Tofu 320
Tomaten 108
Sperziebonen 184
Ketchup 24
Amandelschaafsel 150 bij elkaar 786 Phe
GEHAKTE TOFU MET SAUS EN AARDAPPELEPUREE voor 4 personen vegetarisch, veganistisch
2 uien
1 winterwortel
2 eetlepels olie
1 doosje gehakte tofu
½ potje slagroom of 125 ml sojaroom cuisine voor veganisten
wat zout
verse peper
1 theelepel grove mosterd
4 eetlepels geraspte oude kaas of paneermeel en stukjes planten margarine voor veganisten
1 theelepel peterselie of verse
sap van ½ citroen
400 gram aardappelen
zout en peper
ovenschaal
wok
pan
Schil de aardappelen en zet ze met een laagje water en wat zout op. Het kooknat niet weggooien want daar maak je met wat peper de puree mee.
De saus:
Olie in de wok.
Fruit de ui en de in stukjes gesneden of geraspte wortel.
Doe daar wat zout en peper bij.
Voeg daar de slagroom of sojaroom aan toe en laat even doorwarmen.
Zet het gas uit en voeg de mosterd, peterselie en citroensap toe.
Doe de tofu in de ovenschaal.
Giet daar de saus op en dek het af met de aardappelpuree.
Strooi daar de kaas of paneermeel met margarine over en zet de schaal 30 min in een oven op 200 graden.
CITROEN- LIMOEN ROOMTAART een recept van Jamie Oliver vegetarisch
taartbodem bakken. Recept volgt, want Jamie had een kant en klare.
200 gram bloem
100 gram boter
30 gram suiker
1 ei
springvorm
De springvorm invetten en met bloem bestuiven.
De ingrediënten mengen en een uur in de koeling zetten. Daarna uitrollen en de bodem van de springvorm mee bedekken.
15 min in de oven op 200 graden. Dan 10 min af laten koelen.
Vulling:
3 eieren
100 gram oersuiker of 50 gram fructose of 3 eetlepels honing
wat citroenrasp van de schil van een citroen
1 dl citroensap
1 dl slagroom
Jamie klutste de eieren, ik scheid de eieren en klop alleen de dooier met de honing tot een glad geheel. Voeg de citroenrasp, citroensap en slagroom elk na elkaar toe en meng het weer. Klop de eiwitten stijf en spatel die er tot slot doorheen. Giet het mengsel in de vorm en bak de taart af in 20 min.
Serveer een punt met vruchten en wat geslagen room.
GRIESMEEL- AMANDELVLA PUDDING 8 porties vegetarisch, veganistisch en vedisch en voor pku dieet.
1 liter melk / sojamelk voor veganisten / rice dream in pku recept
1 zakje amandelpudding uit de natuurwinkel zit 5 gram amandel in.
100 gram griesmeel eiwitarme griesmeel in pku recept
citroen schilletjes
30 gram oersuiker
een stukje roomboter / plantenmargarine voor veganisten
½ theelepel vanillepoeder
¼ theelepel kardamom poeder
½ theelepel munt
pan
schaal
9 dl melk/ sojamelk/ rice dream met de citroenvelletjes, vanille, kardamom en munt opzetten.
In 1 dl melk/ sojamelk/ rice dream het zakje pudding oplossen.
Als de melk kookt de citroenschilletjes verwijderen en de boter, pudding, oersuiker en griesmeel toevoegen. Laat het geheel 5 min zachtjes pruttelen.
Neem de pan van het vuur en giet de pudding in een omgespoelde schaal.
In de pudding zit 90 phe maar reken voor alle zekerheid nog even na.
SAUS VOOR OVER DE PUDDING vegetarisch, veganistisch en vedisch en voor mensen met een pku dieet.
200 gram ananas
2 eetlepels exotische mix diksap
1 theelepel munt
2 eetlepels honing / oersuiker voor veganisten
sap van een halve citroen
wat water
2 theelepels arrowroot
Snijd de ananas in hele kleine brokjes.
Doe het sap van ananas, citroen en de diksap in een pannetje met wat water zodat je ongeveer 3 dl hebt. Roer de arrowroot door het sap en breng het langzaam aan de kook. Laat het een paar min zachtjes doorkoken. Voeg er dan de honing, munt en stukjes ananas aan toe.
Roer het geheel nog even om en neem het pannetje van het gas en giet het uit in een schaal om af te koelen.
Je kunt de saus ook zonder diksap maken. De saus is dan fris zurig.
In de saus zit 24 phe
GEFRITUURDE GEROOKTE TOFU vegetarische variatie
½ theelepel hindoestaanse masala
½ theelepel Chinese 5 kruidenmix
wat zout
verse peper
½ eetlepel bloem om het vocht op te nemen
voor het beslag:
3 eiwitten
3 eidooiers
wat zout
wat peper
30 gram bloem
pan met frituurolie
keukenpapier
Het beslag:
De eiwitten stijf kloppen. De eidooiers mengen met het meel, zout en peper. Meng er daarna voorzichtig de stijf geslagen eiwitten door heen.
Haal de tofu door het beslag en leg ze in de olie. Zorg dat de stukjes elkaar niet kunnen raken. Keer ze een aantal keren en schep ze daarna met een schuimspaan er uit en laat uitlekken op keukenpapier.
Je kunt de gefrituurde tofu serveren met verschillende soorten sla met een dressing van knoflookolie, witte wijnazijn, peper en wat zout. Leg hier en daar dobbelsteentjes blauwschimmelkaas op de sla.
GEHAKTE TOFU IN PITABROODJES MET SALADE voor 4 personen vegetarisch, veganistisch en vedisch en voor mensen met een pku dieet
½ doosje gehakte tofu
1 theelepel korianderzaad
½ theelepel komijnzaad
1 theelepel mosterd
100 gram rode ui [weglaten uit vedisch recept]
wat zout
verse peper
50 gram augurken
3 eetlepels olie
4 pitabroodjes/ eiwit arme broodjes
100 gram krop ijsbergsla
100 gram olijven
100 gram rode paprika
100 gram tomaten
3 eetlepels sojanaise in veganistisch recept
3 eetlepels mayonaise in vegetarisch recept
3 eetlepels zelfgemaakte selderijspread in pku recept. Recept spread vind je in dag tot dag recept van 5 febr.
wok
bakplaat
vijzel+ stamper
Doe het korianderzaad en het komijnzaad in de vijzel en wrijf het fijn. Meng het daarna met het zout, de peper, de in stukjes gesneden augurk en de mosterd door de tofugehakt.
Fruit de ui in de olie en als die goudbruin is voeg je de gehakt toe die je enige min op hoog vuur bakt. Zet dan het gas laag om te laten garen. Maak de salade en de dressing.
Leg de pitabroodjes in de oven en bak die af.
Serveer de tofu met de salade in de broodjes.
Dan nog de hoeveelheid phe in broodjes en sla 534 maar reken het even na.
SOJANAISE vegetarisch- veganistisch en vedisch
125 ml sojaroom
olijfolie
citroensap
2 theelepels mosterd
1 theelepel rietsuiker
kruiden zoals bieslook, peterselie, selderie, kervel en wat je zelf lekker vindt.
schaaltje
handmixer
Klop de room een tijdje en voeg druppels gewijs de olie toe, terwijl je blijft mixen. Dan druppels citroen en blijf mixen, dit herhaal je een keer of zes. Je merkt dat de room dikker wordt. Nu voeg je de mosterd, suiker en kruiden toe. Bewaar het in een schoon potje in de koeling.
Eet smakelijk, fijne dagen en tot volgende week.
De andere weekrecepten vind je in de index en de weekrecepten van vorig jaar staan in het archief.